Debatt. .

2020-01-12 05:02
Foto: TT
Puffetikett
Dagens ETC

Det krävs en solidarisk by för att uppfostra barn

Kraven på föräldraansvar kommer ofta från dem som först vill dra ned på våra gemensamma resurser. Men det krävs en by för att uppfostra ett barn – en solidarisk by. Det skriver EvaMärta Grankvist.

Efter problem med raketer mot blåljuspersonal på olika håll i Skåne, och nya tragiska dödsskjutningar, inleds det nya året med krav på "föräldraansvar".

Kraven kommer bland annat från Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, och ligger som bekant i linje med SD-vänliga Moderaternas politik i allmänhet, nämligen att först stjäla våra gemensamma resurser från redan utsatta grupper, och därefter peka ut dem som besvärliga. Därefter drar man sig uppenbarligen inte för att ställa krav på dem.

Kraven på andras föräldraansvar kommer inte bara från Moderaternas partiledning, utan också från privatpersoner som tagit för vana att peka ut vissa oönskade grupper, som roten till allt ont. Nu ger man uttryck för sitt missnöje med "andras ungar", i olika lokala grupper i sociala medier.

Det hela går alltså ut på att dåliga, ansvarslösa "dom", ska ta ansvar för sina vanartiga barn. Detta enligt kriterier som "vi", det vill säga vi som har ordentliga och väluppfostrade barn, har satt upp. Problemet är att dessa krav "von oben" passar dåligt in i verkligheten.

Betänk att dåliga, ansvarslösa "dom", i själva verket kan vara tvungna att jobba på kvällar och nätter. Till och med under själva helgerna. De förment dåliga föräldrarna kanske är sjuka och utförsäkrade, och det väljer man ju inte riktigt själv, åtminstone inte utanför högertänkarnas värld.

Betänk också alternativen internering på någon av landets kriminalvårdsanstalter, och eventuella missbruksproblem. Då är det svårt att ta det där hundraprocentiga föräldraansvaret enligt krav som fabricerats av helt andra människor, på ljusårs avstånd från den verklighet där problemen finns.

Låt mig därför påminna om det klassiska uttrycket "det krävs en by för att uppfostra ett barn". Och i den byn måste det finnas vuxna som står emot idén att stjäla från dom fattiga och ge till dom rika. Det måste finnas vuxna som står emot den förenklade uppdelningen i "vi och dom".

I en välfungerande, solidarisk by handlar det nämligen om - oss! Därför behöver vi börja ställa krav på de samhällsmedlemmar som har ett reellt handlingsutrymme. Låt oss säga infödda, vita, etablerade svenska samhällsmedlemmar med skäliga inkomster och, enligt eget förmenande, schyssta svenska värderingar. De som tycks klaga mest, men som i själva verket har störst möjlighet att faktiskt förändra något. För oss alla. Om bara viljan funnes.

EvaMärta Granqvist 
journalist och konstnär