Tre frågor.

2018-01-11 09:42
Bild: Tomas Oneborg/TT

”Den som våldtagits ska ha upprättelse”

Zozan Inci. Ordförande i Roks som i dag håller en landsomfattande ljusmanifestation i protest mot sexuellt våld mot kvinnor.

Manifestationen hålls bland annat som en protest mot den friande domen i Fittjafallet, där en grupp män var åtalade för gruppvåldtäkt av en kvinna. Borde de åtalade ha fällts?

– Ja, det anser vi absolut. Man har utnyttjat kvinnans situation och hon blev utsatt av flera män. Kvinnor och tjejer som råkar ut för våldtäkt ska ha upprättelse.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men enligt rätten räckte inte bevisningen?

– Vi har full förståelse för det, men det fanns ganska mycket bevis i Fittjafallet. Det fanns spår av utlösning från de åtalade på hennes kläder och hon hade blivit brutalt slagen. Att då inte få upprättelse känns inte rättvist.

– Polisen måste få tillräckligt med resurser för att kunna göra bra utredningar och förse rättsväsendet med underlag så att gärningsmän fälls. Idag prioriteras inte våldtäktsärenden, resurserna räcker inte till. Vilka signaler skickar det?

Även berättelser om sexuellt våld som kommit fram tack vare #metoo kommer att uppmärksammas under manifestationen. Ser ni några problem med #metoo-rörelsen? Jag tänker på en del farhågor om feministiska fallgropar i kölvattnet av initiativet som framförts på sina håll.

– Nej, vi ser inga problem med #metoo. Det gör oss glada och hoppfulla att kvinnor och tjejer har fått möjlighet att berätta sina historier. Men givetvis handlar det nu om hur vi ska hantera berättelserna i efterhand. Vi anser att lagstiftningen bör ses över, och vi måste fråga oss vad det är som gör att kvinnor är rädda att gå ut på kvällarna. Mäns våld mot kvinnor måste vara en prioriterad fråga. Det är ett samhällsproblem som berör både kvinnor och män.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Roks ljusmanifestation

I dag klockan 15–16 på alla orter där Roks kvinno- och tjejjourer är verksamma.