Inrikes.

2019-08-17 12:00
Puffetikett
Dagens ETC

Här är kommunerna som planerar tiggeriförbud innan året är slut

Hittills har fem kommuner infört förbud mot tiggeri, och ytterligare fem väntas ta beslut under hösten. Totalt kommer ett dussin kommuner ha förbjudit tiggeri innan årets slut.

I december 2018 blev Vellinge först ut av landets kommuner med att helt förbjuda tiggeri. Därefter följde Katrineholm, Sölvesborg, Bromölla och Staffanstorp. I Eskilstuna är det sedan 1 augusti endast tillåtet att tigga pengar om man har ansökt och beviljats ett tillstånd. I Trelleborg har fullmäktige fattat beslut om förbud, men ännu inte tagit ställning till vilka platser i kommunen förbudet ska gälla på. I Kungsbacka väntas ett förbud klubbas i höst. Och i de fyra Stockholmskommunerna Lidingö, Danderyd, Täby och Ekerö utreds frågan, med förslag som har en politisk majoritet bakom sig för ett förbud väntas nå fullmäktige under hösten.

Totalt väntas alltså ett dussin kommuner i landet ha någon form av tiggeriförbud innan årsskiftet, enligt en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort nyligen.

Sprider sig till fler

Utöver dessa tolv kommuner diskuteras frågan på många håll utan att något förslag har lagts fram. Där finns bland annat Landskrona, Örkelljunga, Upplands-Bro och Hässleholm.

I Norrköping har den politiska ledningen uttalat sig positivt om Eskilstunas tillståndsmodell, efter en motion som lades fram av Sverigedemokraterna, men man vill vänta in en utvärdering av effekterna i Eskilstuna.

– Det viktiga för oss är att de som tigger registrerar sig så att vi får veta vilka som är verksamma i kommunen, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, till Dagens Samhälle.

Kommuner har backat

Samtidigt har flera kommuner backat från planerna på att införa tiggeriförbud. I tio fall där kommunstyrelsens ordförande vid årsskiftet sagt sig vara positiv till ett förbud har frågan nu lagts på is eller försvunnit från agendan, enligt Dagens Samhälle. I några fall beror det på att det har saknats politisk majoritet, i andra på att den politiska ledningen har ändrat uppfattning.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter