Inrikes.

2019-08-17 12:15
  • Sven-Håkan Holmberg, 71, och EU-migranten Pamela i Eskilstuna. Bild: Privat
    Sven-Håkan Holmberg, 71, och EU-migranten Pamela i Eskilstuna.
  • Sven-Håkan Holmberg, 71, och EU-migranten Pamela i Eskilstuna. Bild: Privat
    Sven-Håkan Holmberg, 71, och EU-migranten Pamela i Eskilstuna.
Puffetikett
Dagens ETC

Sven-Håkan, 71, tigger som protest mot förbudet

I drygt ett år har Sven-Håkan Holmberg, 71, haft kontakt med EU-migranten Pamela och hennes man.

De brukade sitta utanför Stora Coop i Tuna Park i Eskilstuna för att tigga pengar och Sven-Håkan har träffat paret flera gånger i veckan och försökt att hjälpa Pamela så gott han kan.

– Hon har inte stört någon. Hon städar alltid upp efter sig och sköter sig exemplariskt, säger han till Dagens ETC.

När Eskilstuna kommun den 1 augusti införde krav på tillstånd för att tigga pengar bestämde sig Sven-Håkan för att protestera. I sympati med EU-migranterna satte han sig själv utanför Coop med en mugg och en skylt med texten ”Protesterar mot förbud att vara fattig – alla intäkter går till grannen bredvid”, vilket Eskilstuna-kuriren var först med att rapportera om.

Polisen kom direkt

Sven-Håkan Holmberg har engagerat sig för romernas situation sedan tonåren och är upprörd över de nya tillståndskraven som han menar riktar sig direkt mot folkgruppen.

– Jag har varit engagerad i deras frågor i hela mitt liv. Jag tycker det här är antiziganism. Man vill bli av med romerna från våra gator. Det tycker jag är en lag som är etniskt grundad, säger Sven-Håkan.

Protesten inleddes klockan 11, förra måndagen, och tanken var att den skulle pågå i tre dagar. Men det dröjde bara en kvart innan polisen dök upp och tog honom och Pamela, som satt bredvid, åt sidan. De menade att han bröt mot den nya ordningsföreskriften.

– Jag hade full rätt att sitta där, men jag fick inte ha en mugg framför mig. Sen blev det en halvtimmes förhör med mig och en halvtimmes förhör med Pamela, och en halvtimmes förhör med hennes man som satt en bit bort vid bolaget. De lade ner mycket tid på det och var mycket förvirrade. De visste inte riktigt vad som gällde, lagen hade ju bara gällt i några dagar. Och jag hade ju inte hunnit samla in en enda krona. Det blir ju lite tveksamt juridiskt. Är det tiggeri om man inte samlat in något?, undrar han.

Sven-Håkan poängterar att poliserna agerade trevligt.

– De var helt korrekta, men lite generade av situationen. De hade blivit utkommendera dit. De var absolut inte otrevliga eller så, säger han.

Kommer du att sätta dig igen?

– Ja, det kommer jag att göra. Jag håller på och försöker ihop fler folk, som kan sitta varsin timme. Jag har fått så många glada tillrop under veckan, så jag borde kunna hitta några.

Varför är det viktigt att protestera mot tiggeriförbudet?

– För att jag ju vill att Eskilstuna kommun ska dra tillbaka det här rasistiska förbudet, och få andra kommuner som går i samma tankar att inse att det inte är lönt. Det här kommer ju att sprida sig och det tycker jag är bedrövligt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Det är ren rasism”

I Eskilstunas modell kostar det 250 kronor att söka tillstånd för att tigga på vissa platser i kommunen. Den 12 augusti hade tio personer ansökt om tillstånd och sex av dem fått det beviljat, enligt SVT.

– Syftet har ju primärt varit att tvinga fram en kontakt med samhället och i förlängningen att få bort människor som befinner sig i den här situationen från våra gator, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S), till SVT.

Sven-Håkan Holmberg kallar tillståndskravet rasistiskt.

– Det kostar 250 spänn att söka nu. Är det många som söker så höjer man väl premien. Allt för att få dem att flytta härifrån. Det är ren rasism. Det är bara dem det gäller, romerna. Det är precis som zigenardebatten på 60-talet.

Vad skulle du vilja säga till Eskilstunas politiker?

– Jag kan tycka det är oerhört bedrövligt att människor så fattiga att de behöver tigga. Men vad är det som stör? Jag skulle vilja säga till politikerna att lägga ner förslaget, det är rasistiskt. Det är bedrövligt att en socialdemokratisk kommun följer populismen bara för att man vill slippa se dem utanför affären. Det går emot alla grundläggande principer, säger Sven-Håkan Holmberg.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter