Klimat.

2019-03-20 11:00
Alexandria Villaseñor, 13, deltar i skolstrejken för klimatet. Bild: Kristin Hogue
Alexandria Villaseñor, 13, deltar i skolstrejken för klimatet.
Puffetikett
Dagens ETC

Alexandria, 13, strejkar för klimatet – dödshotas av högertroll

Alexandria Villaseñor, 13, har i Greta Thunbergs anda klimatstrejkat varje fredag sedan december, utanför FN-skrapan i New York.

Efter att världens största högerpopulistsajt Breitbart skrivit om henne har hon utsatts för en våg av hat och hot på nätet – och skyddas nu av säkerhetsvakter.

– Jag citerar Greta, förändring kommer att komma oavsett om de tycker om det eller inte, säger hon till Dagens ETC.

Alexandria Villaseñor är 13 år och bor i New York. I 14 veckor i rad, sedan december, har hon tillsammans med andra ungdomar organiserat massiva klimatprotester i New York. Styrkan i protesterna har tilltagit ju mer uppmärksamhet de har fått i medierna.

I fredags, under den stora globala klimatstejken, arrangerade ungdomarna en performance där de spelade döda för att illustrera vad världen har att gå till mötes om politikerna inte gör något radikalt för att förändra utvecklingen. Om detta kunde Dagens ETC berätta förra veckan.

Dagen efter manifestationen skrev Breitbart, världens största högerpopulistsajt, om ungdomarnas protester och namngav Alexandria Villaseñor. 

När texten gick online öppnades en lucka till en massiv flod av hat som riktades direkt mot 13-åringen.

Bland de hundratals kommentarerna fanns flera, grova exempel på dödshot.

”Synd att de inte befann sig i en moské i Christchurch i fredags”, skrev en man på twitter.

”Om alla dessa personer dog och deras föräldrar skulle både världen och klimatet bli bättre”, skrev en annan.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Tog bort de grövsta

När Dagens ETC når Alexandria Villaseñor berättar hon att hennes mamma först inte ville låta henne läsa kommentarerna. Till slut lyckades de övertala nyhetssajten att ta bort dem. Men bara de allra grövsta.

– Det fanns fortfarande många hemska kommentarer kvar. När jag först hörde om kommentarerna tyckte jag bara att de var löjliga. Klimatförändringarna är vetenskap. Vi strejkar för att vi vill få världens ledare att lyssna och agera på grundläggande fakta. Det är svårt för mig att begripa att vuxna människor inte bara förnekar fakta utan också skriver om och attackerar oss barn för att vi står upp för sanningen.

Vad skulle du vilja säga till vuxna som känner sig hotade av barn?

– Såhär, jag citerar Greta, förändring kommer komma oavsett de tycker om det eller inte. Jag vill också säga till dem att om de känner sig hotade av barn som berättar sanningen, då är problemet inte vad barnen gör, utan de själva.

Varför tror du att Breitbart skrev om era protester?

– Breitbart är definitivt en av de största nyhetssajterna för klimatförnekare. Så att de skrev om oss är ingen överraskning. Jag tror att de skriver artikeln för att misskreditera oss. De vill få oss att se ut som en hop dumma barn som inte vet vad vi håller på med. De måste begripa vilka deras läsare är och att en artikel som den här skulle få stark negativ respons. Jag tror också att de känner sig väldigt hotade av ungdomarna som protesterar. Jag tror att de vill försöka ligga ett steg före oss och framställa oss i ett dåligt sken innan vi växer oss ännu större. Men det kommer de inte lyckas med. Snart kommer vi vara så många att inte ens Breitbarts attacker kommer att vara effektiva.

”Skolstrejken fortsätter”

Alexandria Villaseñor har bestämt sig: Hon tänker inte låta hoten stoppa hennes engagemang. På fredag dyker 13-åringen och hennes aktivistkompisar upp vid FN-skrapan igen – den här gången med säkerhetsvakter.

– Jag kommer att dyka upp och jag kommer att ha några vuxna med mig. Min mamma säger att hon inte kommer att lämna mig heller. Skolstrejken fortsätter.

Hon berättar att hon inte känner någon rädsla i nuläget.

– Jag är inte rädd. Jag har många människor som stöttar mig och nu har jag människor som skyddar mig också. Ju fler människor som attackerar mig och försöker stoppa mig desto envisare kommer jag stå upp för min strejk och mina protester.

800dagar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter