Klimat.

2019-08-18 12:00
Bild: Shutterstock / Rena Schild
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatförnekare dominerar Fox News nyheter

86 procent av rapporteringen om klimathotet på amerikanska Fox News domineras av klimatförnekare, visar en analys. 

– Inget annat stort mediahus sprider klimatförnekandet till så många tittare lika ofta som Fox News, säger Allison Fischer, chef på Public Citizen som ligger bakom analysen.

Extremväder över hela världen, den globala upphettningen stiger rekordsnabbt och över 99 procent av världens samlade klimatforskare är överens om att klimatförändringarna beror på människans påverkan.

Samtidigt har Fox News, en av USA:s största tv-kanaler med runt 2,5 miljoner tittare dagligen, konsekvent valt att lyfta fram klimatförnekandet i sina kanaler. 

I 86 procent av all den nyhetsrapportering på Fox som handlar om klimathotet och den globala upphettningen lyfts en klimatförnekande vinkel fram.

– I klimatkrisens tid är det dödligt att hålla klimatförnekandet vid liv, säger Allison Fischer, chef på tankesmedjan Public Citizen som ligger bakom rapporten. 

Smutskastar förslag på lösningar

I analysen har Public Citizen gått igenom Fox News alla tv-sändningar under det första halvåret 2019 och har sökt på ord som ”klimatförändring” och ”global uppvärmning”. De har sedan gått igenom hur de bland annat har lyft fram klimatförnekande, tonat ned betydelsen av klimathotet, förnekat det konsensus som råder inom forskarvärlden och attackerat kritiker.  

247 gånger togs klimatkrisen upp på Fox News under årets sex första månader, och i 212 av fallen (86 procent) har de avfärdat klimathotet och smutskastat och hånat förslag på lösningar. 

– Inget annat stort mediahus sprider klimatförnekandet till så många tittare lika ofta som Fox News, säger Allison Fischer.

I slutet av juni demonstrerade en rad klimataktivister från grupper som Fridays For Future, Extinction Rebellion och Earth Uprising utanför Fox News huvudkontor i New York. Bland dem fanns 14-åriga Alexandria Villasenor, som Dagens ETC intervjuade i våras eftersom hon skolstrejkat för klimatet utanför FN-skrapan i New York på fredagarna.

I en krönika i The Guardian förklarar Villasenor varför Fox News sticker ut. 

– Fox rapportering om klimatkrisen är utmärkande usel. Till skillnad från andra mediehus praktiserar inte Fox tystnad om klimatfrågan. De gör något ännu värre: de sprider felinformation, skriver Villasenor.

Missledande om Green New Deal

I samband med att förslaget om en Green New Deal debatterades i den amerikanska senaten i mars tog Fox News upp frågan mer än dubbelt så mycket som nyhetskanalerna CNN och MSNBC tillsammans, visar en granskning av Media Matters. Men Fox News rapportering var full av missledande information och klimatförnekande. Bland annat påstod Fox, felaktigt, att Green New Deal-förslaget skulle kosta 93 triljoner dollar och att de ville ta bort alla kor. Bara hälften av inslagen om Green New Deal på Fox nämnde ens klimatförändringarna, trots att hela förslagets syfte är att försöka lösa klimatkrisen. 

Fox News har haft tio olika medarbetare som har kommenterat klimatfrågor minst två gånger under det första halvåret 2019. Ingen av dessa är klimatforskare och ingen av dem har medverkat i någon annan tv-kanal.

Värst av alla program var Tucker Carlsons talkshow, som lyfte klimatförnekande 41 gånger, eller sju gånger i månaden.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Rapporten om Fox News klimatförnekande är gjord av tankesmedjan Public Citizen, grundad av den oberoende politikern och miljöaktivisten Ralph Nader.

Hela rapporten och dess metod finns att läsa här