Kulturbilden.

2019-08-18 12:45
Bild: Walk across borders
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

”Flykten definierar inte ens identitet”

En sprakande performance där nyanlända modeller visar upp mode från såväl lokala modeskapare som stora svenska modehus gick av stapeln under Malmöfestivalen i veckan.

”Vi vill bryta med den mediala bilden av nyanlända”, säger Ansar Bakir, projektledare på Konstkupan i Malmö, som

Under Malmöfestivalen arrangerade Konstkupan en modevisning/performance med nyanlända som modeller, för att utmana stereotyper om människor med erfarenhet av migration.

– Det vi arbetar med på Konstkupan handlar om att skapa en mötesplats för människor som har upplevt flykt och migration. Alla vi som jobbar och de som kommer hit har likartade erfarenheter. Idén har vuxit fram ur den gemensamma förståelsen för vad migration är, men också som ett svar på den massmediala bilden av människor som har en erfarenhet av migration och av att korsa en gräns. Vi vill förändra den mediala bilden på vårt eget säregna sätt, berättar Ansar Bakir för ETC.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Sex månader av ens liv definierar inte hela ens identitet, det är en så liten del av en människa. Den mediala bilden av människor på flykt fokuserar på den lilla delen, samt på brott och straff, hederskultur vs sekularism och så vidare.

Varför just en modevisning?

– Mode är ett av de starkaste sätten att uttrycka sig på. Det är personligt och säreget. När man har stadgat sig och kan börja utforska de sidorna av sin identitet, då hittar man fram till det lekfulla, det experimentella och spännande. Vi ville ta fram det. En människa är så mycket mer än sitt ursprung eller hur den har tagit sig hit. Vi ville göra dessa människor till tredimensionella personer med nyanser. Det känner vi att mode och performance art är ett perfekt medium för.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter