Kultur & Nöje.

2018-01-11 18:25
Falafeln kan ha sitt ursprung i en rätt som skapades av kristna kopter för 2 000 år sedan.
Falafeln kan ha sitt ursprung i en rätt som skapades av kristna kopter för 2 000 år sedan.

Krig, politik och kikärtsbollar

Falafeln är inte bara en friterad kikärtsbullle, utan en rätt med med både lång och politiskt laddad historia.

Det konstaterar Lotta Wendel, som för Dagens ETC:s räkning spanat in ett par bra falafel-restauranger i Malmö, den inofficiella svenska huvudstaden för snabbmaten från Mellanöstern.

Var kommer falafeln egentligen ifrån? Att den kommer från Mellanöstern står klart, men den mera exakta källan är svårare att klarlägga. Vi vill gärna tro att mat förenar, men det gäller nog först när fiender väl sitter vid samma bord och äter tillsammans. I politiska konflikter kan enkla rätter tvärtom ha symbolisk betydelse.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I New York Times beskriver Jodi Kantor hur diskussioner om falafelns ursprung kommit att spegla historiska och territoriella konflikter i Mellanöstern. Såväl Israel som arabiska länder gör anspråk på att vara falafelns vagga. Det kan rent av vara så att falafeln inte varit i närheten av sin ikoniska ställning om det inte vore för den politiska kontexten. Egentligen är det ju inte fråga om något annat än en friterad kikärtsbulle.   

”Spottade ut falafeln”

Falafeln kom till Malmö 1988, då Amnon Tsubarah öppnade dörrarna till Malmös första falafelrestaurang, Falafel Mästaren på Simrishamnsgatan. När Federico Moreno intervjuade honom i Sydsvenskan berättade han att också i Malmö kom storpolitiken emellan ibland:

– Det hände att jag blev mordhotad. Vissa spottade ut falafeln när de hörde att jag är från Israel. Andra kunde inte tro att det var sant, de hade alltid fått höra att judar är monster. Men generellt hade jag inga problem och jag gjorde många affärer med andra företag i Malmö som jobbar med mat från Mellanöstern.

Vego-alternativ i Egypten

I mathistoriska verk brukar det hävdas att falafeln i själva verket uppfanns av kristna kopter i Egypten, som ett vegetariskt alternativ under fastan. Det ska ha skett under kejsare Claudius tid, alltså för ganska precis 2 000 år sedan.

Då gjordes bollen av fava­bönor – bondbönor – men ­någon gång bytte man till kikärtor. Ett skäl kan ha varit att för människor med särskilda anlag kan intag av bondbönor ge favism, som i sin tur kan innebära allvarlig blodbrist.

 

Jalla Jalla

Bergsgatan 16, Malmö

På Jalla Jalla är inte fokus främst på kikärtsbollen; här serveras falafeln istället som en av flera snabbmatsrätter. Falafeln friteras på beställning även här, men får ligga lite längre i oljebadet än vad Matpatrullen egentligen gillar. Servicen är hursomhelst utmärkt och kanske är det här man får den bästa totalupplevelsen. Det är inte ovanligt med spontandans på Jalla Jalla framåt småtimmarna.

 

Shamiat

Bergsgatan 5, Malmö

Egentligen borde inte Shamiat nämnas i en falafel-spaning, här serveras ju inga kikärtsbollar. Men frågan är om inte Malmö är moget för att se falafeln som en mezerätt bland många. Matpatrullen inhandlar fattoush, fatteh, tabbouli och baba ganoush på Shamiat och kompletterar sedan med Youssifs nygjorda bollar.

 

Falafel Baghdad

Annelundsgatan 59, Malmö

Utmärkt falafel får man också på Falafel Baghdad. I det orangeri­liknande huset där Enskifteshagen möter Norra Grängesbergsgatan serveras falafeln i alla möjliga former; den som kallas arabisk fyller buken för lång tid framöver. Här laddas en pannkakstunn rulle med falafel, grönsaker och såser, för att sedan skivas upp som rulltårta och serveras på ett väl tilltaget fat.

 

Falafel by Youssif

Stenyxegatan 24, Malmö

Malmös falafelmakare håller alla sina recept hemliga, men för Youssif och Houda på Falafel by Youssif är det kikärtor och kryddor som gäller – och resultatet är underbart. Har man tur kan man få en nyfriterad boll direkt i handen medan man väntar på den slutgiltiga rullen. Kikärtsbollarna är frasiga utanpå och saftiga inuti. Grönsakerna är mycket fräscha och såserna laddas på med finess – inget överflöd utan precis så mycket som behövs för en perfekt aromatisk kombination.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter