Utrikes.

2019-08-29 12:20
Bild: Douglas Healey/Toby Talbot/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Efter opioidkrisen – läkemedelsjätte vill betala sig fri från ansvar

Purdue Pharma erbjuder sig att betala upp till 116 miljarder kronor i förlikning. Detta för att slippa stämningar för sin inblandning i den amerikanska opioidkrisen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Upp till 116 miljarder kronor. Så mycket är läkemedels­bolaget Purdue Pharma beredda att betala i förlikning för att slippa de över 2 000 stämningsansökningar som lämnats in av amerikanska delstater och städer mot bolaget för sin inblandning i den amerikanska opioidkrisen, rapporterar NBC News.

Enligt New York Times ska också familjen Sackler, ägare av Purdue Pharma, ha erbjudit sig att bidra till förlikningen med motsvarande 29 miljarder kronor av sina egna pengar och dessutom att ge upp sitt ägande av bolaget.

Omvandlas till stiftelse

I förlikningen ingår också att bolaget försätter sig i konkurs och omvandlas till en ”public beneficiary trust” – en stiftelse till det allmännas bästa. På så sätt ska framtida inkomster kunna gå till målsägarna bakom stämningarna.

Purdue Pharma vill inte kommentera detaljerna i den föreslagna uppgörelsen, men enligt en talesperson för bolaget handlar det hela om att agera konstruktivt:

”Purdue Pharma är beredda att försvara sig själva med näbbar och klor, men ser inte poängen med rättstvister och överklaganden som drar ut över flera år. Människor och samhällen som drabbats av opioidkrisen behöver hjälp nu.”

”Inte imponerande”

Författaren Jonas Cullberg, aktuell med en bok om opioidkrisen, låter sig inte imponeras av erbjudandet, särskilt inte eftersom krisen kostar USA 78,5 miljarder dollar om året för beroendebehandling och att Purdue Pharma tjänat över 35 miljarder dollar på Oxycontin.

– Purdue Pharma bär en väldigt stor del av skulden till opioidkrisen. Genom sin falska marknadsföring av Oxycontin på 1990-talet och 2000-talet bidrog de starkt till att ändra synen på opioider bland amerikanska läkare, så att de började skriva ut preparaten i mängder, säger han.

400 000 har dött

Den amerikanska opioidkrisen har kostat 400 000 människor livet och gjort miljoner amerikaner beroende av smärtstillande läkemedel.