Utrikes.

2019-08-15 12:00
Bild: Shutterstock/Frederick Legrand
Puffetikett
Dagens ETC

Ryska dimridåer efter kärnexplosion

Strålningsnivåerna ökade och boende ska ha uppmanats lämna sin hem efter explosionen på ryska militärbasen i Nyonoksan vid Vita havet. Men hur allvarlig olyckan varit är ännu oklart och ryska myndigheter är förtegna. Möjligen för att det är ett missilförsök som misslyckats. Några förhöjda strålningsnivåer har dock inte uppmätts i Sverige.

Sju personer dog i olyckan som inträffade förra veckan i samband med ett rakettest vid militärbasen i Nyonoksan i nordvästra Ryssland. Exakt vad som hänt är höljt i dunkel och ryska myndigheter har bara uppgett att en atomdriven motor exploderade. Militären uppmanade boende i en by intill militärbasen att lämna sina hem under två timmar på onsdagen men gav ingen annan förklaring än att ”efterarbeten” skulle utföras. Senare rapporterade Moscow Times att den lokala nyhetssajten 29.ru uppgett att evakueringen ställts in. 

Förhöjd strålning

Efter explosionen uppmättes tillfälligt förhöjda nivåer av radioaktiv strålning i staden Severodvinsk som ligger cirka tre mil från basen. Enligt ryska myndigheter var strålningsnivåerna 16 gånger gånger så höga som normalt under en knapp timme. Greenpeace som gjort egna mätningar i området, uppger en förhöjning på 20 gånger. 

– Det är inte hälsovådligt om det inte handlar om en längre tidsperiod och nivåerna var förhöjda mindre än en timme. Det verkliga problemet här är bristen på transparens, säger Konstantin Fomin, presstalesperson på ryska Greenpeace, till ABC News. 

Inte farliga nivåer

Bilden bekräftas av Jan Johansson, myndighetsspecialist vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten. 

– Normal bakgrundsstrålning i exempelvis Sverige ligger på cirka 0,1 mikrosievert i timmen. Multiplicerar man då det med 20 blir det alltså två mikrosievert. Man kan jämföra med de doser på högre höjd, vid en långdistansflygning får du kanske fem mikrosievert i timmen. Två mikrosievert under någon timme är inget som har någon strålskyddsbetydelse, säger Jan Johansson till Dagens ETC.

– Det är uppenbarligen inte på Tjernobyl-skalan men även om det inte är någon fara, vilket jag hoppas, är det väldigt oroande att vår regering visar så lite transparens, säger Konstantin Fomin till ABC News.  


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Sverige påverkas inte

I veckan meddelade Strålsäkerhetsmyndigheten att inga förhöjda nivåer av radioaktiva ämnen uppmätts i Sverige och att det inte finns något som tyder på att landet berörs av det ryska utsläppet. Myndigheten följer dock utvecklingen. 

– Mäter vi något kommer vi att publicera det omedelbart men vi har ännu inte sett något i våra system och de är exceptionellt känsliga, säger Jan Johansson.

Sjukvårdspersonal som behandlat skadade efter olyckan ska ha skickats till sjukhus i Moskva för undersökning, enligt ryska nyhetsbyrån TASS. Varför de undersökts är oklart och TASS uppger också att de fått skriva på ett avtal om att inte avslöja någon information. Jan Johansson påpekar dock att det inte är farligt för sjukvårdspersonal att behandla människor som utsatts för strålning. 

– Att behandla personer som exponerats utgör generellt sett ingen fara. Det är inget som smittar så att säga, säger han. 

”Osårbar” raket

Enligt ABC News tror amerikanska myndigheter att raketen som exploderade är av den så kallade Skyfall-modellen, eller 9M730 Burevestnik som det officiella namnet lyder. Detta har varken bekräftats eller förnekats från ryskt håll. Burevestnik är under utveckling och Vladimir Putin har sagt att den är ”osårbar” för luftvärn och antimissilsystem. Amerikanska experter menar dock att den atomdrivna raketen inte är funktionsduglig i nuläget och kanske aldrig kommer att bli det. 

– Jag tror att det som hänt är att någon sålt in detta till Putin. Den är häftig rent visuellt och tanken på en missil som bara fortsätter flyga tilltalade honom uppenbarligen. Jag tror aldrig de kommer få ett funktionellt system, säger Cheryl Rofer, kemist som arbetat med skrotning av kärnvapen för amerikanska militären, till ABC. 

”Minnas hjältarna”

De sju personer som omkom i explosionen var alla forskare och kommer att tilldelas medaljer postumt. Vladimir Putin har inte uttalat sig om olyckan men hans talesperson Dmitri Peskov gav en kommentar i tisdags. 

– Dessvärre så händer olyckor. Detta är tragedier. Det är viktigt att minnas hjältarna som förlorat sina liv till följd av olyckorna, sa Dmitri Peskov bland annat.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Detta har hänt: 

Torsdag 8 augusti

• En explosion inträffar på militärbasen i Nyonoksan i nordvästra Ryssland. Sju personer dör och tre skadas. Bukten vid militärbasen spärras omedelbart av för skeppstrafik och ska vara stängd i en månad.

Fredag 9 augusti

• En tillfällig förhöjning av strålnivåer uppmäts i staden Severodvinsk, tre mil från basen. Enligt ryska Greenpeace ska nivåerna varit 20 gånger över det normala under en knapp timme, vilket inte är skadligt för människor. Några uppgifter om strålningsnivåer närmare militärbasen finns inte i nuläget. 

Lördag 10 augusti

• Statliga ryska kärnkraftsbolaget Rosatom går ut med ett kort pressmeddelande om att en explosion inträffat vid militärbasen i Nyonoksan och att fem personer omkommit. Dödssiffran justeras senare till sju. 

Måndag 12 augusti

• New York Times rapporterar att USA:s underrättelsetjänst misstänker att explosionen var ett misslyckat test av en prototyp till raketen  9M730 Burevestnik, eller Skyfall som den kallas av Nato. Ryska myndigheter varken förnekar eller bekräftar uppgifterna. 

Tisdag 13 augusti 

• Svenska strålsäkerhetsmyndigheten går ut med ett pressmeddelande om att inga förhöjda strålningsnivåer uppmäts i Sverige. Inte heller i Finland har någon förhöjning noterats, enligt Yle. 

Onsdag 14 augusti

• De cirka 500 boende i byn närmast militärbasen ska ha uppmanats av militären att lämna sina hem under några timmar. Moscow Times rapporterar emellertid att lokala medier uppger att evakueringen ställts in.