Utrikes.

2019-08-17 13:45
Bild: Armando Franca/AP/TT
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

”Vi vägrade ingå i en koalition”

”Vi vill inte vara en del av en regering som åtlyder det finanspolitiska fördraget, följer EU:s skuldregler och stannar kvar i Nato.”

Bloco de Esquerdas partiledare heter Catarina Martins. Hon är en av de många kvinnor som har framstående positioner inom partiet som sedan sin födsel 1999 definierat sig som feministiskt.

I en intervju i New Left Review 2017 (”The Potuguese Experiment”, nummer 106, juli-augusti) berättade Catarina Martins om samarbetet med Portugals premiärminister, Antonio Costa och hans Socialistparti.

Hon påstår att det är tack vare överenskommelsen som PS gjorde med vänstern som det i dag är ”nästan det enda socialdemokratiska partiet som överlevt i Europa”.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi befinner oss i en märklig situation; vi räddade Socialistpartiet från frestelsen att ingå i en pakt med högern, säger hon i intervjun.

Men Catarina Martins menar att Antonio Costa inte skiljer sig politiskt från sina föregångare i Socialistpartiet.

– Man kan säga att Costa är modigare som politiker än sina omedelbara föregångare. Han är villig att ta risker. Men inte till den grad att man ifrågasätter något som är viktigt för den portugisiska kapitalismen. PS är ett mittenparti som tvingats att förhandla med partier till vänster. Detta är nytt, och svårt för båda sidor, men det är nödvändigt.

Bloco och Portugisiska Kommunistpartiet motsätter sig starkt såväl EMU – med sina finanspolitiska ramar som exempelvis begränsar hur stort budgetunderskott medlemsländer få ha – som NATO. Men Catarina Martins menar att man inte hade tillräckligt med makt i förhandlingarna för att kunna kräva av socialistregeringen att Portugal skulle gå ur båda organisationerna.

– Det var därför som vi vägrade ingå i en koalition. Vi vill inte vara en del av en regering som åtlyder det finanspolitiska fördraget (EU:s Fördrag om stabilitet, samordning och styrning, reds. anm.), som följer EU:s skuldregler och stannar kvar i NATO. Vi kan ha en praktisk överenskommelse mellan krafter som kan bilda en majoritet i parlamentet kring en rad konkreta politiska reformer, men vi kommer inte att vara en del av en regering som har de här ståndpunkterna.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från nyhetsmagasinet ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 63 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom nyhetsmagasinet ETC till din mejl varje fredag. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter